Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju

Podijeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ – Referentna oznaka: KK.11.1.1.01.

Prijave na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ moći će se dostavljati od 30. travnja do 31. svibnja 2021. Pozivom se osiguravaju bespovratne potpore domaćem gospodarstvu u iznosu od čak 1,14 milijardi kuna namijenjenih za podršku ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije kako bi se ojačala konkurentnost i potaknuo njihov rast s ciljem povećanja sposobnosti da odgovore na izazove tržišta uzrokovane krizom nastalom kao posljedica pandemije koronavirusa.

Najniža vrijednost potpore po prijavitelju je pola milijuna kuna, dok se najviša penje na 7,5 mil. kuna

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ iz instrumenta Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja „REACT-EU”. Poziv se provodi kao otvoreni postupak u modalitetu privremeno otvorenog Poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga od 30. travnja 2021. godine u 11:00:00 sati do 31. svibnja 2021. godine u 16:00:00 sati. Ukupna alokacija Poziva iznosi 1.140.000.000,00 HRK. Projektni prijedlozi podnose se elektronički putem sustava eFondovi. Ukupni najviši iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom Pozivu može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 7.500.000,00 kuna po projektnom prijedlogu, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po pojedinom projektnom prijedlogu je 500.000,00 kuna. Prijaviti se mogu mikro, mala i srednja poduzeća iz sektora prerađivačke industrije, koji je u izazovnoj pandemijskoj 2020. godini nažalost zabilježio pad gotovo svih relevantnih pokazatelja. Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je kako očekuje da će se učinci ovih potpora kroz aktivnosti financiranih projekata preliti i na niz ostalih gospodarskih grana, ali i da nam je prošla godina pokazala da moramo raditi na diversifikaciji gospodarstva. „Podrškom ulaganju u zelene i digitalne tehnologije ojačat ćemo konkurentnost i potaknuti rast malih i srednjih poduzeća, kako bi bili spremniji na izazove tržišta u budućnosti. Jačanjem domaće prerađivačke industrije osnažit će se njena pozicija koja će neposredno doprinijeti rastu hrvatskog gospodarstva“, zaključio je ministar Ćorić te naglasio kako ovaj Poziv otvara priliku i tvrtkama sa zastarjelim tehnologijama da moderniziraju svoje pogone, transformiraju proizvode te osiguraju opstanak na tržištu Europske unije. U Pozivu je istaknuto kako su prihvatljive aktivnosti za financiranje početna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kojima se povećavaju proizvodni kapaciteti, potpore za inovacije procesa i organizaciju poslovanja, potpore za usavršavanje s ciljem operacionalizacije projektnih aktivnosti i njihovog uvođenja u poslovanje prijavitelja, potpore za savjetodavne aktivnosti i potpore male vrijednosti za pripremu projektne i tehničke dokumentacije te za nabavu i ugradnju opreme obnovljivih izvora energije.

Ostale novosti